Ribollita en toscansk bönsoppa!
När det är kallt ute passar en rustik soppa perfekt att värma sig med. Ribollita är en toscansk bön och grönsakssoppa perfekt att ta med i termos till backen eller skridskobanan. Njut av aktivitet och god mat tillsammans med dina när och kära.
Ingredienser:
1 Silverlök, hackad
2 Vitlöksklyftor, hackad
2 stora morötter, tärnad
2-3 stjälkar selleri, tärnad
1 peperoncino, finhackad
1 Cocktailtomater på burk 400g
1 Canellinibönor 400g
100g svartkål eller bladspenat
1 lit grönsaksbuljong från tärning eller egenkokt
Hetta upp olivoljan i en stor gryta, fräs morot, selleri och lök långsamt och tillsätt vitlök och peperoncino utan att ta färg.
Tillsätt buljongen tomaterna och låt allt sjuda ca 10-15 minuter.
Tillsätt de avrunna canellinibönorna, låt soppan sjuda ytterligare 5 minuter. För en krämigare konsistens kan du mixa delar av bönorna innan du tillsätter dem. Lägg i den hackade svartkålen eller hela blad av spenat och låt det hela sjuda ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med gott bröd, smakrik olivolja att rigla över och färskriven parmesan.
Både gott, sinnligt och smakrikt.
Njut!