Piennolotomater i mitt hjärta!

Denna fantastiska tomat som ibland kallas vintertomat växer i lavajorden kring Vesuvio. Tomaten har ett tjockt skal för att klara hettan och vid skörd i september hängs den upp i fina klasar för att lufttorka. Det tjocka skalet gör att tomaten har en möjlighet att konservera innanmätet i flera månader. Tomatens skal skrumpnar något men smaken blir bara mer och mer koncentrerad och du kokar snabbt en ljuvliga tomatsås på dessa små juveler.

Smaken är djup och rustik men får en viss krispighet från skalet.

Mitt tips är enkelt!

Halvera tomaterna och skiva vitlöken tunt. Värm rikligt med olivolja i en stekpanna med kant och låt vitlöken varsamt fräsa utan att bränna, då blir den lätt bitter. Plocka upp vitlöken när oljan har tagit smak och tillsätt de halverade tomaterna, låt de långsamt puttra och smälta ner, tillsätt en klick smör.

Koka Martelli spaghetti i rikligt välsaltat vatten och när 2 minuter kvarstår av koktiden så lägg över pastan i pannan med tomater, tillsätt en skopa pastavatten och låt det fortsätta puttra. Blanda väl i pannan för att frigöra stärkelsen från pastan och avsluta med en rejäl näve färskriven parmesan och ev mer pastavatten för mer krämighet. Toppa med nymald svartpeppar och mer parmesan.

Njut!

Kommentarer 0

Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan dem blir godkända för publicering på våran hemsida